"Божиите очи" - или София-Карлуково

 

от b.krustev на 4 май 2011, 22:54 ч.

3
 

София - Карлуково (, )

Място със завладяваща природна красота - пещерата с „Божиите очи“, намираща се в Карлуковския карстов комплекс. Още една природна забележителност, която е  сравнително рядко посещавана  - поради малкото информация, а и няма да я видите на пътната карта - там е отбелязана пещерата Темната дупка ... на 50м. по вляво...

Къде се намира: Вторият от районите на “Геопарк Искър–Панега” – Карлуковския карстов комплекс - се намира непосредствено до село Карлуково. Той притежава изключително красива природа и разнообразни скални образувания, някои от които уникални. Тук са разположени над 400 пещери, делящи се като цяло на хоризонтални и вертикални. Цялата местност е осеяна с карстови пропасти, а най-голям интерес сред тях предизвикват Банковица, Кучешката, Свирчовица и др. Най-голямата атракция на района обаче си остава скалната арка Проходна – най-дългия пещерен тунел в България - Пещерата с очите, през която казват, че може да прелети малък самолет!

Как се стига: Проходна се намира близо до с.Карлуково, но е трудно откриваема - няма нито една табела по пътя, а и като цяло мястото е безлюдно – особено през работни дни. Преминавате през селото и продължавате по пътя за Пещерния дом, на около 1,5км. ще забележите малка стара каменна чешма от лявата страна на пътя, тук е време да намалите и да се оглеждате вдясно за настлан с бял чакъл път – поемате по него и след около 300м след лек завой надясно - в най-ниската част на обширната поляна спирате – стигнахте. Места за паркиране има - цялото поле... 

Какво всъщност има там: Първо се забелязва металната решетка на
пещера Темната дупка, а веднага до нея вдясно е огромният вход на Проходна. Сега - след като вече сте преодоляли проблемите с намирането, ще установите че мястото е много приятно, достъпно, не изисква никакви специални умения или екипировка, подходящо и за хора без никакъв планинарски опит. Скалната арка Проходна е естествено осветена през феномена „Очите на Бога“ -  вследствие ерозията в тавана на средната зала са се образували две дупки с почти еднаква форма и силно наподобяващи очи. Именно те, “Очите на Бога” позволяват на слънчевите лъчи да проникват и осветяват пещерата. Човек остава с впечатлението, че постоянно някой го наблюдава. В уникалния филм „Време разделно“ - това са очите, пред които се моли поп Алигорко, снимани са и много чуждестранни филми.
Проходна се е образувала през кватернера. Дължината и е 262м., а сводовете й са с височина над 40м. Тук са намерени битови находки от епохите на неолита и енеолита и съществуват предположения, че по онези времена са изпълнявани ритуали, свързани с пролетното равноденствие. Пещерата можете да посетите през всеки сезон, като предпочитание се отдава на топлото време. Природния феномен е уникален, просто е  невероятно как природата е изваяла очите в скалата! Чак малко съжалявам, че подобни забележителности често са познати единствено на любителите на екстремни преживявания.
Почитателите на историята и културата могат да се разходят до скалния манастирски комплекс - скитовете “Св. Марина”, “Св. св. Дамян и Козма”, “Св. Григорий”; националния паметник на културата - църквата “Успение св. Богородица” или до с.Карлуково. Тук ще научите също, и че това е родното място на Дико Илиев – бащата на емблематичното “Дунавско хоро”, както и за откритото в землището  тракийско сребърно - Луковитско съкровище, чиито над 200 предмета се съхраняват в Националния археологически музей в София. За търсещите силни усещания, има различни възможности за пещерни изследвания благодарение на специалистите от пещерния клуб в Луковит. Освен това, има възможност за рафтинг или просто разходка със сал по река Панега. Има възможности за алпийско спускане, както и за колоездене, голяма атракция са и катерачите по скалите наоколо, а също и скачащите с бънджи от дупките на тавана.

Пътя: Разстоянието от София - 120км.; до малко след гр.Ябланица – магистрала, след това - добър път, най-лесно е като по пътя от София за Луковит се отбиете вляво на разклона в с. Петревене – следват около 8км. до Карлуково; (идвайки от Луковит – отбивката е от дясната страна на пътя). Отбивките са обозначени със съответните пътни знаци. НЕ го правете през с.Румянцево – пътят е гаден.

Съвет – ако решите да се отправите в тази посока за повече от един ден, направете си предварително резервация, особено ако се надявате на подслон в Пещерния дом - първо проверете по телефона дали работи (засега е в ремонт). Ако сте заклет фотограф - справка с прогнозата за времето! Описаният маршрут е за ден. Носете удобни туристически обувки, някоя и друга резервна дрешка. Тук естествени обитатели са птици, прилепи, както и много специфични растителни видове, змиите – срещат се доста рядко. Внимавайте къде и как стъпвате - това е карстов регион. Нелоша идея е да си направите „Планинска застраховка“ - цените са минимални.

Информацията е с актуалност – пролет 2011г.

Разстоянията в км. са в зависимост от точката на тръгване в София.

 

Прикачени албуми

"Пещерата с очите" - Карлуково, част от Геопарк Панега-Искър

 

Коментари

passenger

17 май, 2011

 

Благодарим за изчерпателното упътване защото ние неможахме да я открием преди това. Ако от селото поставят една табела на пътя нямаше да е лошо.

 
Андрей Андреев

17 май, 2011

 

Наистина е трудно откриваема ако не си ходил... и аз я подминах два пъти преди да стигна до нея!

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.